GASTRONOMIA

Espanya beu menys cava

Bèlgica es converteix en el primer mercat internacional

Els primers Cava de Paratge Qualificat s'estrenaran al mercat el proper mes de febrer

, Vilafranca del Penedès | 11/12/2016 a les 11:30h
Arxivat a: Gastronomia, Cava de Paratge Qualificat, Vendes, DO Cava, Mercat, Cava
Imatge d'arxiu d'unes caves
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/12/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les vendes del sector del cava durant els primers nou mesos de l’any han patit al mercat interior però no a l’exportació. Al mercat interior, a manca de saber com anirà la rellevant campanya de Nadal, les vendes han caigut un 4,02% respecte al mateix període de l’any passat. La DO Cava afronta la campanya de Nadal amb la previsió de mantenir les vendes de la campanya de l’any passat, unes 40 milions d’ampolles. El Consell Regulador parla d’“optimisme moderat”. En canvi, les exportacions creixen un 3,70% (un 0,95% als països de la Unió Europea i un 9.96% als països tercers). En el global, les vendes de cava durant els tres primers trimestres del 2016  han crescut un 0,92%.

Si s’agafa el període interanual (de l’1 d’octubre de 2014 al 30 de setembre de 2015 i de l’1 d’octubre de 2015 al 30 de setembre de 2016) la patacada al mercat espanyol encara és més destacada, amb una caiguda de vendes del 8,72%. En canvi, la marxa de les vendes de cava als mercats internacionals durant aquest mateix període ha estat excel·lent, amb un increment que s’ha situat en un 5,79%. En aquest període les vendes han crescut un 4,82% a la UE i un 8,27% als països tercers. 

Destaca molt de les dades del Consell Regulador del Cava que per primer cop Bèlgica s’ha convertit en el principal feu exportador, desbancant una Alemanya on les vendes han caigut un 14,41%, principalment per la crisi econòmica. Durant els tres primers trimestres de l’any, a Bèlgica s’han venut 19,5 milions d’ampolles, per 17,4 a Alemanya.

Al Regne Unit, el tercer mercat on més s’exporta amb un total de 15,9 milions d’ampolles de gener a setembre d’enguany, les vendes han caigut un 4.65%, per la crisi i per la forta competència dels prossecco italians. Des del Consell Regulador del Cava no es creu que el Brexit s’hagi deixat notar encara en la caiguda de vendes al Regne Unit. El que sí que mostra molta solidesa és el quart mercat mundial pel cava, els Estats Units d’Amèrica, on les vendes durant els nou primers mesos han crescut un 9,32%. Entre gener i setembre d’aquest any s’han venut a Bèlgica 18,5 milions d’ampolles, un 5,44% més que en el mateix període de l’any passat. A més, molt torna a sorprendre el sonat increment d’un 28,30%  de les vendes a França, seu de l’escumós més venut del món. França ja és el cinquè país mundial on més cava es beu, gràcies especialment a la tasca comercial feta pel Grup Freixenet.

També destaca de les dades facilitades pel Consell Regulador del Cava l’increment d’un 10,33% de les vendes al Japó (el sisè mercat mundial), d’un 14,42 a Suècia, d’un 7,83% a Finlàndia, d’un 24,61% als Països Baixos o d’un 21,23% a Suïssa. 

130 caves que exporten de 234 elaboradors

Des del Consell Regulador del Cava el seu president, Pere Bonet Ferrer, destaca que “la internacionalització del sector continua anant molt bé”. Afirma que cada cop hi ha més cellers exportant (ja n’hi ha 130 d’un total de 234 elaboradors de cava). Només a Bèlgica s’ha passat en el darrer any (d’octubre a octubre) de 72 a 102 les caves que hi exporten. Així mateix, Bonet afirma que durant aquest 2016 s’ha mantingut la dinàmica de creixement pel que fa a les vendes dels caves amb més valor afegit, els Reserva i els Gran Reserva.

Una quinzena de caves de Paratge Qualificat

Finalment aquest Nadal no s’estrenaran els primers Cava de Paratge Qualificat, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector. El passat divendres ja es va reunir el comitè de tast que ha d’acabar de validar aquests caves d’alt prestigi. Una quinzena de productes d’una desena de caves s’estrenaran al mercat a partir del pròxim mes de febrer. Els de Paratge Qualificat són aquells caves elaborats amb raïms procedents d’un paratge determinat com excepcional per les seves condicions climatològiques o geològiques. Tenen una edat mínima de la vinya de deu anys, un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea i una verema manual. Altres requisits indispensables són el vinificat a la propietat, un rendiment d’extracció màxima per hectàrea de 48 hectolitres, una qualificació del vi base, una criança mínima de fermentació en ampolla de 36 mesos i traçabilitat integral des de la vinya fins a la seva comercialització, entre altres aspectes.

També us pot interessar

La dona va quedar inconscient al terra
01/01/1970
Els fets es van produir durant el migdia de divendres passat | La dona encara està ingressada a l'hospital Sant Camil amb ferides greus
Cesk Freixes actuarà divendres 4 de maig a les vuit de la tarda
01/01/1970
Diversos locals de Vilanova acolliran les actuacions d'aquesta presentació | El Tingladu se celebrarà al Parc de Baix-a-mar els dies 19, 20, 21 i 22 de juliol
01/01/1970
L'animal es va albirar a 12 milles del municipi del Garraf i a uns 600 metres de profunditat | Es tracta d'un albirament poc habitual

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manuel Rodríguez, diputat sitgetà de Ciutadans | S.C.
01/01/1970
“Cal que hi hagi Govern com més aviat millor, que es rebaixi la tensió” | “Puc avançar que al Garraf ja tenim estructura a tots els municipis”
L’objectiu és crear un observatori de la biodiversitat a l’Amazones accessible per a tothom. | Amanda Lelis
01/01/1970
El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), amb el qual s'ha dut a terme el projecte, està situat a Vilanova | Combatre l’extinció d’espècies a la selva tropical, un dels objectius
Unes noves passeres de fusta permeten l’accés a la platja. | Sidru C.
01/01/1970
Falta encara per instal·lar l’enllumenat i els serveis a les platges | S’hi han plantat espècies de plantes d’ecosistema dunar