GASTRONOMIA

Espanya beu menys cava

Bèlgica es converteix en el primer mercat internacional

Els primers Cava de Paratge Qualificat s'estrenaran al mercat el proper mes de febrer

, Vilafranca del Penedès | 11/12/2016 a les 11:30h
Arxivat a: Gastronomia, Cava de Paratge Qualificat, Vendes, DO Cava, Mercat, Cava
Imatge d'arxiu d'unes caves
Les vendes del sector del cava durant els primers nou mesos de l’any han patit al mercat interior però no a l’exportació. Al mercat interior, a manca de saber com anirà la rellevant campanya de Nadal, les vendes han caigut un 4,02% respecte al mateix període de l’any passat. La DO Cava afronta la campanya de Nadal amb la previsió de mantenir les vendes de la campanya de l’any passat, unes 40 milions d’ampolles. El Consell Regulador parla d’“optimisme moderat”. En canvi, les exportacions creixen un 3,70% (un 0,95% als països de la Unió Europea i un 9.96% als països tercers). En el global, les vendes de cava durant els tres primers trimestres del 2016  han crescut un 0,92%.

Si s’agafa el període interanual (de l’1 d’octubre de 2014 al 30 de setembre de 2015 i de l’1 d’octubre de 2015 al 30 de setembre de 2016) la patacada al mercat espanyol encara és més destacada, amb una caiguda de vendes del 8,72%. En canvi, la marxa de les vendes de cava als mercats internacionals durant aquest mateix període ha estat excel·lent, amb un increment que s’ha situat en un 5,79%. En aquest període les vendes han crescut un 4,82% a la UE i un 8,27% als països tercers. 

Destaca molt de les dades del Consell Regulador del Cava que per primer cop Bèlgica s’ha convertit en el principal feu exportador, desbancant una Alemanya on les vendes han caigut un 14,41%, principalment per la crisi econòmica. Durant els tres primers trimestres de l’any, a Bèlgica s’han venut 19,5 milions d’ampolles, per 17,4 a Alemanya.

Al Regne Unit, el tercer mercat on més s’exporta amb un total de 15,9 milions d’ampolles de gener a setembre d’enguany, les vendes han caigut un 4.65%, per la crisi i per la forta competència dels prossecco italians. Des del Consell Regulador del Cava no es creu que el Brexit s’hagi deixat notar encara en la caiguda de vendes al Regne Unit. El que sí que mostra molta solidesa és el quart mercat mundial pel cava, els Estats Units d’Amèrica, on les vendes durant els nou primers mesos han crescut un 9,32%. Entre gener i setembre d’aquest any s’han venut a Bèlgica 18,5 milions d’ampolles, un 5,44% més que en el mateix període de l’any passat. A més, molt torna a sorprendre el sonat increment d’un 28,30%  de les vendes a França, seu de l’escumós més venut del món. França ja és el cinquè país mundial on més cava es beu, gràcies especialment a la tasca comercial feta pel Grup Freixenet.

També destaca de les dades facilitades pel Consell Regulador del Cava l’increment d’un 10,33% de les vendes al Japó (el sisè mercat mundial), d’un 14,42 a Suècia, d’un 7,83% a Finlàndia, d’un 24,61% als Països Baixos o d’un 21,23% a Suïssa. 

130 caves que exporten de 234 elaboradors

Des del Consell Regulador del Cava el seu president, Pere Bonet Ferrer, destaca que “la internacionalització del sector continua anant molt bé”. Afirma que cada cop hi ha més cellers exportant (ja n’hi ha 130 d’un total de 234 elaboradors de cava). Només a Bèlgica s’ha passat en el darrer any (d’octubre a octubre) de 72 a 102 les caves que hi exporten. Així mateix, Bonet afirma que durant aquest 2016 s’ha mantingut la dinàmica de creixement pel que fa a les vendes dels caves amb més valor afegit, els Reserva i els Gran Reserva.

Una quinzena de caves de Paratge Qualificat

Finalment aquest Nadal no s’estrenaran els primers Cava de Paratge Qualificat, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector. El passat divendres ja es va reunir el comitè de tast que ha d’acabar de validar aquests caves d’alt prestigi. Una quinzena de productes d’una desena de caves s’estrenaran al mercat a partir del pròxim mes de febrer. Els de Paratge Qualificat són aquells caves elaborats amb raïms procedents d’un paratge determinat com excepcional per les seves condicions climatològiques o geològiques. Tenen una edat mínima de la vinya de deu anys, un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea i una verema manual. Altres requisits indispensables són el vinificat a la propietat, un rendiment d’extracció màxima per hectàrea de 48 hectolitres, una qualificació del vi base, una criança mínima de fermentació en ampolla de 36 mesos i traçabilitat integral des de la vinya fins a la seva comercialització, entre altres aspectes.

També us pot interessar

01/01/1970
L'anunci del projecte provoca una allau de comunicacions a les xarxes socials i d'interessos comercials perifèrics a la iniciativa
Darrera vaga dels treballadors de la neteja, el 2014 | YOL
01/01/1970
L'alcaldessa, Neus Lloveras, espera que les parts facin el màxim esforç per arribar a un acord | La convocatòria de vaga és indefinida i comença el Dijous Gras
El prostíbul de la rambla Castell, precintat l'any 2010 | Fèlix Pascual
01/01/1970
Vuit condemnats a penes de fins a cinc anys per explotar dones bielorusses

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Adrià Fernández condueix la pilota entre Edgar i Marcos Espigado | Aleix Ramírez
01/01/1970
Tot i aquest bon resultat, l'equip d'Aiguadolç ha caigut en zona de descens
Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Cubelles | Fèlix Pascual
01/01/1970
La formació d'esquerres presentà una moció al ple per reduir el consum elèctric a dels edificis municipals de Cubelles | També s'ha exigit l'elaboració d'un informe amb el qual es persegueixi l'objectiu de l'autoconsum
Marc Macià, conseller d'Habitatge, i Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf
01/01/1970
En total, es van atendre 10.550 sol·licituds d’informació i assessorament | Aquest augment d’atencions a la ciutadania coincideix amb el procés de descentralització de l’Oficina