Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/12/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès acull aquest cap de setmana la 352a edició de la Fira del Gall. L’edició més solidària inclou com a element més destacat el tradicional mercat d’aviram, que se celebra a la capital de l’Alt Penedès des de l’Edat Mitjana. S’anuncia com una excel·lent ocasió per comprar i degustar el reconegut Gall del Penedès, una varietat autòctona d’au de corral molt apreciada per la seva vistositat i la seva carn, i autèntic protagonista de la fira. El visitant hi podrà trobar tots els exemplars de la raça Gall Negre del Penedès, que porten una identificació exclusiva a la pota, alhora que tota mena d’aviram: gallines, galls de pagès, ànecs, galls d’indi... Una de les característiques de la Fira del Gall que la fan diferent i única és el servei gratuït d’escorxador. Qui vulgui anar més per feina també tindrà la possibilitat d’adquirir Gall Negre ja sacrificat a l’estand gestionat per la pròpia Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca, que es trobarà a la plaça de l’Aviram demà dissabte i diumenge, de nou del matí a tres de la tarda.
No hi faltarà una exposició i concurs de les quatre varietats de Gall i Gallina autòctona Penedesenca tradicional (aperdiuada, barrada, blat i negra), i la raça negra millorada. També hi torbarem la raça Espanyola Cara Blanca. Enguany es retrà homenatge a Amadeu Francesch, el responsable de la recuperació de la raça de la gallina penedesenca.
La gastronomia i els vins són també una part essencial de la Fira del Gall, una gran mostra de cuina d’aviram que presenta des de les receptes més tradicionals a les més noves, acompanyades pels vins de la Denominació d’Origen Penedès. A la mostra de vins de la DO Penedès hi participen els cellers Albet i Noya, Bodegas Pinord, Celler Bolet, Can Feixes, Casa Berger, Castell d’Or, Domènech.vidal, Heretat Mastinell, Jean Leon, Loxarel, Mascaró, Bodegas Torres, Parató, Parés Baltà i Sumarroca. També hi ha diversos tastos. A la Mostra Gastronòmica es podran tastar fins a 21 receptes d’aviram i Vilafranca Ve de Gust!, amb els vuits restaurants que el conformen, fa una campanya consistent en oferir en el seu menú un plat de Gall del Penedès aprofitant la Fira del Gall. Fins al 8 de gener a Cal Ton, Can Bellés, Casa Joan, Casino, El Cigró d’Or, El Gat Blau, En Rima (Mastinell) i el Racó de la Calma cuinen un plat diferent d’aquesta au.