VILANOVA I LA GELTRÚ

Els espigalls, “de festa” diumenge a Vilanova

Es vol reconèixer la singularitat d’aquesta verdura autòctona

, Vilanova i la Geltrú | 04/02/2017 a les 21:00h
Arxivat a: Gastronomia, Espigalls, Gastronomia
Remei Gimeno i Montse Marcer, amb els seus espigalls | Fèlix Pascual
L’Associació d’Espigalls del Garraf i la Xarxa Productes de la Terra Garraf estrenen aquest diumenge a l’avinguda de Francesc Macià (davant la Farmàcia Benavent)de Vilanova i la Geltrú la Festa de l’Espigall. La iniciativa ha estat de l’Associació d’Espigalls del Garraf i compten amb la col·laboració, entre d’altres, de l’Ajuntament vilanoví, de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf i de la Diputació de Barcelona. 

La Festa es farà de dos quarts de dotze del migdia a dues de la tarda amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta verdura autòctona del Garraf. Segons la presidenta de l’Associació d’Espigalls del Garraf, la pagesa Montse Marcé, “ens estimem tant els espigalls que volem compartir aquesta  estimació. Marcé afegeix que també volem reconèixer la seva singularitat, i posar-los de festa”.

La Festa s’iniciarà a quarts de dotze  amb el conte infantil L’espigall que volia fer amics, a càrrec d’Alícia Giménez. A les dotze es farà un acte de reconeixement de la tasca de difusió i promoció dels espigalls. Es premiarà una mestressa de casa, la vilanovina Montse Ramos; un restaurador, el també vilanoví Josep maria Canyelles (Càtering Caserco) i a l’encara ara recordat pagès vilanoví Francesc Cosp, un dels pioners en la promoció dels espigalls des  de la Sínia del Caçador.  Aquest darrer guardó el recollirà el seu nét Bernat. Els guardons els  lliuraran la presidenta de Node Garraf, Rosa Huguet; el regidor adjunt de Promoció Econòmica de l’Ajuntament vilanoví, David Montes, i el president de l’Institut Català de la Cuina.

A dos quarts d’una començarà el plat fort: un tast d’espigalls gratuït. Els tiquets es repartiran els dies previs amb les compres a membres de l’Associació Espigalls del Garraf i el mateix diumenge fins a exhaurir les existències. Les cuinaran els alumnes de l’Escola d’Hostaleria de l’IES Joan Ramon Benaprès de Sitges. S’oferiran un total de 400 tapes (cada tiquet inclou dues degustacions).

Voluntat de continuïtat

Les pageses Montse Marcé i Remei Gimeno, la vicepresidenta de  l’Associació Espigalls del Garraf, fa ja un quart de segle que treballen per promocionar una verdura que es ven a un preu que oscil·la durant tota la temporada, des que és brotó fins que és espigallet, entre els 2,75 i els 2,95 euros per quilo. No han fet càlculs de quanta gent pot atraure aquesta primera edició de la Festa de l’Espigall. Remei Gimeno espera, però, “que faci un sol espaterrant”. La voluntat és que tingui continuïtat anual i que vagi recorrent els municipis de la comarca del Garraf.

També us pot interessar

Darrera vaga dels treballadors de la neteja, el 2014 | YOL
01/01/1970
L'alcaldessa, Neus Lloveras, espera que les parts facin el màxim esforç per arribar a un acord | La convocatòria de vaga és indefinida i comença el Dijous Gras
El prostíbul de la rambla Castell, precintat l'any 2010 | Fèlix Pascual
01/01/1970
Vuit condemnats a penes de fins a cinc anys per explotar dones bielorusses

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Adrià Fernández condueix la pilota entre Edgar i Marcos Espigado | Aleix Ramírez
01/01/1970
Tot i aquest bon resultat, l'equip d'Aiguadolç ha caigut en zona de descens
Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Cubelles | Fèlix Pascual
01/01/1970
La formació d'esquerres presentà una moció al ple per reduir el consum elèctric a dels edificis municipals de Cubelles | També s'ha exigit l'elaboració d'un informe amb el qual es persegueixi l'objectiu de l'autoconsum
Marc Macià, conseller d'Habitatge, i Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf
01/01/1970
En total, es van atendre 10.550 sol·licituds d’informació i assessorament | Aquest augment d’atencions a la ciutadania coincideix amb el procés de descentralització de l’Oficina