VILANOVA I LA GELTRÚ

Els espigalls, “de festa” diumenge a Vilanova

Es vol reconèixer la singularitat d’aquesta verdura autòctona

, Vilanova i la Geltrú | 04/02/2017 a les 21:00h
Arxivat a: Gastronomia, Espigalls, Gastronomia
Remei Gimeno i Montse Marcer, amb els seus espigalls | Fèlix Pascual
L’Associació d’Espigalls del Garraf i la Xarxa Productes de la Terra Garraf estrenen aquest diumenge a l’avinguda de Francesc Macià (davant la Farmàcia Benavent)de Vilanova i la Geltrú la Festa de l’Espigall. La iniciativa ha estat de l’Associació d’Espigalls del Garraf i compten amb la col·laboració, entre d’altres, de l’Ajuntament vilanoví, de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf i de la Diputació de Barcelona. 

La Festa es farà de dos quarts de dotze del migdia a dues de la tarda amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta verdura autòctona del Garraf. Segons la presidenta de l’Associació d’Espigalls del Garraf, la pagesa Montse Marcé, “ens estimem tant els espigalls que volem compartir aquesta  estimació. Marcé afegeix que també volem reconèixer la seva singularitat, i posar-los de festa”.

La Festa s’iniciarà a quarts de dotze  amb el conte infantil L’espigall que volia fer amics, a càrrec d’Alícia Giménez. A les dotze es farà un acte de reconeixement de la tasca de difusió i promoció dels espigalls. Es premiarà una mestressa de casa, la vilanovina Montse Ramos; un restaurador, el també vilanoví Josep maria Canyelles (Càtering Caserco) i a l’encara ara recordat pagès vilanoví Francesc Cosp, un dels pioners en la promoció dels espigalls des  de la Sínia del Caçador.  Aquest darrer guardó el recollirà el seu nét Bernat. Els guardons els  lliuraran la presidenta de Node Garraf, Rosa Huguet; el regidor adjunt de Promoció Econòmica de l’Ajuntament vilanoví, David Montes, i el president de l’Institut Català de la Cuina.

A dos quarts d’una començarà el plat fort: un tast d’espigalls gratuït. Els tiquets es repartiran els dies previs amb les compres a membres de l’Associació Espigalls del Garraf i el mateix diumenge fins a exhaurir les existències. Les cuinaran els alumnes de l’Escola d’Hostaleria de l’IES Joan Ramon Benaprès de Sitges. S’oferiran un total de 400 tapes (cada tiquet inclou dues degustacions).

Voluntat de continuïtat

Les pageses Montse Marcé i Remei Gimeno, la vicepresidenta de  l’Associació Espigalls del Garraf, fa ja un quart de segle que treballen per promocionar una verdura que es ven a un preu que oscil·la durant tota la temporada, des que és brotó fins que és espigallet, entre els 2,75 i els 2,95 euros per quilo. No han fet càlculs de quanta gent pot atraure aquesta primera edició de la Festa de l’Espigall. Remei Gimeno espera, però, “que faci un sol espaterrant”. La voluntat és que tingui continuïtat anual i que vagi recorrent els municipis de la comarca del Garraf.

També us pot interessar

Interior de la nau on s'ha registrat l'incendi | Twitter PLVNG
01/01/1970
La nau està abandonada des que la comunitat musulmana va marxar | El sostre, de fibrociment, està foradat
Imatge d'arxiu d'un vehicle de la Policia Local de Vilanova | Sidru C.
01/01/1970
Els veïns havien alertat la Policia Local de l'alt volum a l'interior del local
L'haixix intervingut pels Mossos, juntament amb 6.000 euros en efectiu | MOSSOS
01/01/1970
Quatre dels detinguts han ingressat a la presó | En l'escorcoll dels dos domicilis es van trobar també 6.000 euros en metàl·lic

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
El doctor en Filosofia i expert en ètica pública va ser el convidat del Tribuna Vilanova | "Pujol va fer el contrari d'allò que deia que s'havia de fer i Serra va fer el que feia tothom"
El plató de TV Ribes, en plena emissió
01/01/1970
Per Sant Pau va fer 30 anys que TV Ribes va començar les emissions | Hi van passar professionals destacats de la televisió, com ara els periodistes Jordi Eroles i Rita Marzoa o el tècnic Jordi Brunet
Xavi Pastó va fer els dos gols del Patí | G.M.CH.
01/01/1970
Un gol a 23 segons de la botzina deixa KO l'equip de la capital del Garraf