VILANOVA I LA GELTRÚ

Els espigalls, “de festa” diumenge a Vilanova

Es vol reconèixer la singularitat d’aquesta verdura autòctona

, Vilanova i la Geltrú | 04/02/2017 a les 21:00h
Arxivat a: Gastronomia, Espigalls, Gastronomia
Remei Gimeno i Montse Marcer, amb els seus espigalls | Fèlix Pascual
Aquesta notícia es va publicar originalment el 04/02/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Associació d’Espigalls del Garraf i la Xarxa Productes de la Terra Garraf estrenen aquest diumenge a l’avinguda de Francesc Macià (davant la Farmàcia Benavent)de Vilanova i la Geltrú la Festa de l’Espigall. La iniciativa ha estat de l’Associació d’Espigalls del Garraf i compten amb la col·laboració, entre d’altres, de l’Ajuntament vilanoví, de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf i de la Diputació de Barcelona. 

La Festa es farà de dos quarts de dotze del migdia a dues de la tarda amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta verdura autòctona del Garraf. Segons la presidenta de l’Associació d’Espigalls del Garraf, la pagesa Montse Marcé, “ens estimem tant els espigalls que volem compartir aquesta  estimació. Marcé afegeix que també volem reconèixer la seva singularitat, i posar-los de festa”.

La Festa s’iniciarà a quarts de dotze  amb el conte infantil L’espigall que volia fer amics, a càrrec d’Alícia Giménez. A les dotze es farà un acte de reconeixement de la tasca de difusió i promoció dels espigalls. Es premiarà una mestressa de casa, la vilanovina Montse Ramos; un restaurador, el també vilanoví Josep maria Canyelles (Càtering Caserco) i a l’encara ara recordat pagès vilanoví Francesc Cosp, un dels pioners en la promoció dels espigalls des  de la Sínia del Caçador.  Aquest darrer guardó el recollirà el seu nét Bernat. Els guardons els  lliuraran la presidenta de Node Garraf, Rosa Huguet; el regidor adjunt de Promoció Econòmica de l’Ajuntament vilanoví, David Montes, i el president de l’Institut Català de la Cuina.

A dos quarts d’una començarà el plat fort: un tast d’espigalls gratuït. Els tiquets es repartiran els dies previs amb les compres a membres de l’Associació Espigalls del Garraf i el mateix diumenge fins a exhaurir les existències. Les cuinaran els alumnes de l’Escola d’Hostaleria de l’IES Joan Ramon Benaprès de Sitges. S’oferiran un total de 400 tapes (cada tiquet inclou dues degustacions).

Voluntat de continuïtat

Les pageses Montse Marcé i Remei Gimeno, la vicepresidenta de  l’Associació Espigalls del Garraf, fa ja un quart de segle que treballen per promocionar una verdura que es ven a un preu que oscil·la durant tota la temporada, des que és brotó fins que és espigallet, entre els 2,75 i els 2,95 euros per quilo. No han fet càlculs de quanta gent pot atraure aquesta primera edició de la Festa de l’Espigall. Remei Gimeno espera, però, “que faci un sol espaterrant”. La voluntat és que tingui continuïtat anual i que vagi recorrent els municipis de la comarca del Garraf.

També us pot interessar

'Pepín', assegut a l'esquerra, com a selecionador d'un combinat de jugadors de la Lliga de Futbol Sala de Vilanova
01/01/1970
També va fundar el Peixos Santi, un equip històric de la lliga de futbol sala
El creuament de canvi de vies del Museu
01/01/1970
La direcció lamenta que la reforma s'hagi endarrerit dos anys i vaticina que l'equipament es situarà "entre els millors d'Europa" | Un dels objectius de futur és el cobriment total del dipòsit de locomotores
La Geltrú protagonitzarà des d'avui 5 dies de Festa Major. | Sidru c.
01/01/1970
La Festa Major de la Geltrú va començar ahir i acaba el 15 d’agost | Enguany hi ha diverses novetats en la programació dels actes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Transformadors de l'empresa Endesa
01/01/1970
Aquesta actuació beneficiarà a veïns de 32 municipis, entre ells el Garraf | Les mesures que s’han aplicat són segellar de manera impermeable les diferents unitats de la instal·lació, implementar proteccions per als cables ubicats a la subestació i sectoritzar els diferents espais i dotar-los de portes contrafocs, entre d'altres.
Imatge d'arxu de la platja de les Salines
01/01/1970
L'estudi ha seguit els requisits marcats per la directiva europea| L'aigua de les platges cubellenques són aptes per al bany i compleixen els requisits de qualitat, segons els controls de l'Agència Catalana de l'Aigua
Imatge d'arxiu presa durant la Festa Major de Sitges 2016 | AJT. SITGES
01/01/1970
La Festa comença divendres, amb la inauguració de les Barraques i el nomenament del Fill Adoptiu | Actes esportius i culturals donen el tret de sortida als primers actes de la Festa Major de Sant Bartomeu 2017