VILANOVA I LA GELTRÚ

Empitjoren les males olors a Ribes Roges per l'aigua estancada al torrent

L'Ajuntament diu que actuarà amb mesures puntuals, mentre s'espera l'obra que solucioni el problema definitivament

Ports finançarà els treballs, però falta un informe de Costes que encara no ha arribat

| 20/03/2017 a les 19:25h
Arxivat a: Societat, Ports de la Generalitat, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Torrent de Sant Joan, Torrents, Medi ambient
Aigües estancades i pudentes al torrent de Sant Joan, a la zona de Ribes Roges | Fèlix Pascual
Centenars de persones gaudeixen aquests dies del bon temps i les temperatures agradables a la façana marítima de Vilanova i la Geltrú. Quan passen pel parc de Ribes Roges, però, una alenada fètida malmet el passeig i el gaudi. Les aigües estancades i putrefactes del torrent de Sant Joan, a la desembocadura a la platja, emeten fortes pudors i, a més, poden suposar un perill per a la salut pública. Tot i que respirar a prop d'aquestes aigües no suposa un risc immediat per a la salut de les persones, sí que ho podria arribar a ser en cas d'exposició durant llargs períodes de temps. A més, els bacteris presents en aquestes aigües poden ser transmesos per animals, especialment per rates, però també per aus.

L'Ajuntament vilanoví és conscient de la situació, perquè fa dècades que es repeteix. Existeix un projecte per solucionar definitivament el problema, a través de tres mesures coordinades. Cap d'elles, però, encara no s'ha portat a terme i no estaran totalment realitzades, admet el regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, fins d'aquí a uns mesos. La intervenció més important és l'actuació sobre la llera del torrent, que finançarà Ports de la Generalitat. Aquesta obra s'hauria d'haver fet abans d'aquest estiu, però la Demarcació de Costes de l'Estat no ha fet arribar el seu informe favorable, que és necessari per a poder realitzar l'actuació. 

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez i Comes, va confirmar al DIARI DE VILANOVA el desembre passat una inversió de 119.000 euros a càrrec dels pressupostos de la Generalitat del 2017 per acabar amb el problema. L’objectiu d’aquest projecte és fer una actuació mediambiental sostenible que controli els residus que baixen per la llera i evitar que afectin la platja i la zona de bany, segons Ports de la Generalitat. El projecte és de l’Ajuntament vilanoví però la licitació dels treballs anirà a càrrec de la Generalitat. El gerent de Ports diu que no vam tardar ni dos segons a pressupostar aquesta intervenció quan ens ho va demanar l’alcaldessa Neus Lloveras.

Es consolidaran marges del nou traçat amb la incorporació d’uns elements orgànics anomenats biorrolls, formats per fibra de coco, als quals s’incorporarà vegetació que anirà consumint el biorroll, amb l’objectiu que quedin uns marges enfortits únicament per la vegetació. Ports de la Generalitat afegeix que s’utilitzen biorrolls perquè són uns elements de transició temporal que faciliten i acceleren l’assoliment de la consolidació dels marges.

També es vol evitar l’erosió del tram de llera que es troba a la platja després de la llera formigonada. S’incorporaran xarxes metàl·liques rectangulars que s’omplen amb grava (gabions). Aquests gabions incorporen plantes vegetals amb una gran capacitat de depuració d’aigües. També s’incorporaran captadors de sorra (petites barreres de vímet) per evitar el tapament de la llera per la sorra transportada amb el vent i per provocar la recuperació de l’ecosistema de dunes de la platja.

Aquest projecte es complementarà amb altres actuacions que portarà a terme l'Ajuntament vilanoví. Es col·locaran un seguit de filtres als sobreeixidors de les aigües residuals per tal d'evitar que residus sòlids puguin arribar a la riera, com passa ara quan plou molt, i s'obriran pous per tal de bombar aigua freàtica a la desembocadura del torrent, amb l'objectiu que les aigües no quedin estancades i que hi hagi sempre un petit corrent d'aigua fins al mar.

Però què passa mentre això no arriba? L'Ajuntament, com cada any, actuarà periòdicament per netejar la llera del torrent. Cal tapar les aigües estancades amb sorra i retirar els residus sòlids de manera mecànica. Si plou, aquesta actuació s'ha de fer cada dues setmanes per evitar que tornin les pudors. Tot això, esperant a la solució definitiva.

 

També us pot interessar

'Pepín', assegut a l'esquerra, com a selecionador d'un combinat de jugadors de la Lliga de Futbol Sala de Vilanova
01/01/1970
També va fundar el Peixos Santi, un equip històric de la lliga de futbol sala
Neus Lloveras, al racó del seu despatx on guarda quadres i altres records | Sidru C.
01/01/1970
L’alcaldessa de Vilanova diu que el referèndum de l’1 d’octubre “es farà” i afirma que l’Ajuntament estarà a disposició de la Generalitat, “com sempre” | “L’estat de manteniment de voreres i carrers no és l’òptim ni molt menys” , admet l'alcaldessa
La Geltrú protagonitzarà des d'avui 5 dies de Festa Major. | Sidru c.
01/01/1970
La Festa Major de la Geltrú va començar ahir i acaba el 15 d’agost | Enguany hi ha diverses novetats en la programació dels actes

COMENTARIS

Playas sucias 😳
Cecilia, 20/03/2017 a les 23:07
+6
-0
Hermosa playa de Vilanova con su carro de la compra, latas de cerveza etc(en la riera ya hace VARIOS meses) y ni hablar del olor 😷
Canta massa!
Passejo, miro i veig., 25/03/2017 a les 11:28
+5
-0
Amb la fotografia ni hi ha prou. Analitzant, algú pot tindre la impressió de què és el fruit o el resultat de la competència. - És la desídia transformada en disseny. Possiblement és una prova per al poble. Per saber el grau de protesta. I mentre que no es queixi el poble... Podem establir graus de falta de previsió i d'intuïció. I això de deixar tal com està aquesta zona, és la irresponsabilitat del "ja està bé". - És la incompetència. És la falta de previsió en general. La falta de previsió econòmica any darrere any. Perquè déu n'hi dò el temps que això està així, ANYS I ANYS, i només i faltaven les pedres abandonades de qualsevol manera en el seu dia. O ens pensem que la col·locació d'aquestes pedres és disseny? Només amb els impostos que paga la cafeteria del costat i totes les empreses de la restauració del Passeig Marítim, bars i restaurants en general, endreçar provisionalment això, ja està pagat fa temps. Sembla que si passes per allí, vagis al pont expressament per veure la brutícia. De fet, el pont és com un mirador. - És la falta de compromís i de registres a l'hora de decidir com acaba el projecte, és a dir, qui FIRMA com queden les coses, de QUI VALIDA EL PROJECTE. El que es veu, si anem al lloc de la fotografia, és la falta de coherència. - És no lluitar cada dia per l'EXCEL·LÈNCIA. És la falta de creences en nous estils de Gestió Institucional i la preocupació per la MILLORA DE LA QUALITAT en l'Obra Pública, en aquest cas. Encara agafarem el còlera, disenteria i tifus, si anem a la bora del mar.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Transformadors de l'empresa Endesa
01/01/1970
Aquesta actuació beneficiarà a veïns de 32 municipis, entre ells el Garraf | Les mesures que s’han aplicat són segellar de manera impermeable les diferents unitats de la instal·lació, implementar proteccions per als cables ubicats a la subestació i sectoritzar els diferents espais i dotar-los de portes contrafocs, entre d'altres.
Imatge d'arxu de la platja de les Salines
01/01/1970
L'estudi ha seguit els requisits marcats per la directiva europea| L'aigua de les platges cubellenques són aptes per al bany i compleixen els requisits de qualitat, segons els controls de l'Agència Catalana de l'Aigua
Imatge d'arxiu presa durant la Festa Major de Sitges 2016 | AJT. SITGES
01/01/1970
La Festa comença divendres, amb la inauguració de les Barraques i el nomenament del Fill Adoptiu | Actes esportius i culturals donen el tret de sortida als primers actes de la Festa Major de Sant Bartomeu 2017