COMARCA

Estudi alemany conclou que les pedreres del Garraf contaminen molt per sobre de la normativa europea

S’han registrat al poble nombrosos casos de càncer de pulmó en dones, infarts en homes joves i problemes respiratoris greus en nens

L'Associació de Veïns del poble amenaça amb iniciar mobilitzacions i portar la causa a instàncies judicials superiors en cas que no es limiti l'emissió de pols de les pedreres

, Sitges | 09/10/2017 a les 13:00h
Arxivat a: Societat, Contaminació, pols, Construcció, OMS, Lafarge, Pedreres, Pilar Martínez
Zona residencial del Garraf afectada pels núvols de pols que s'aixequen des de les pedreres
Els veïns del Garraf denuncien que en els darrers mesos s’ha produït un augment en la producció d’àrids provinent de les pedreres que rodegen el poble. En concret, preocupa l’acumulació de pols a l’aire i l’impacte negatiu que aquest fet provoca sobre la salut dels garrafencs. Des de l’any 2010 els veïns han enviat 414 denúncies a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Ajuntament de Sitges, però les empreses segueixen contaminant un municipi inclòs en el terme del Parc Natural del Garraf. El permís per explotació finalitza d’aquí a 12 anys. 

El sector de la Construcció s’ha tornat a activar i això es nota en l’augment de producció a les pedreres. Un institut independent i homologat va registrar l'any 2011 que, en els dies de màxima activitat a les pedreres, s’estava arribant a valors de 425 µg/m3 de PM 10 (com a referència, en hora punta a la ronda de Dalt es pot arribar a valors pròxims als 90 µg/m3). El PM 10 és el material respirable en forma de partícula sòlida que està present a l’atmosfera de les nostres ciutats. La Lafarge és la que més pols produeix. A causa del vent, la pols baixa fins a la platja de les casetes del Garraf per una petita vall que connecta amb les pedreres. El molí de pedres es troba a només 280 metres de la primera casa, explica Pilar Martínez, Presidenta de l’Associació de Veïns del Garraf. 

Els veïns van celebrar una reunió el 26 de setembre amb el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament i el 29 amb la Generalitat.  El col·lectiu va insistir en la denúncia pels elevats índexs de PM 10 i van demanar el compliment de la normativa pel que fa a neteja de camions, mesuradors homologats per controlar els nivells de concentració diàriament i que l’Ajuntament demani una revisió de la qualificació de l’aire tenint en compte la singularitat de l’entorn. La requalificació de la zona d’aire com a espai industrial obligaria a dur a terme controls més exhaustius, diu Pilar Martínez. 

La magnitud del desastre

De fet, l’activitat a les pedreres fa que es superi àmpliament l’actual normativa espanyola i europea i també les directrius de l’OMS. S’han registrat al poble nombrosos casos de càncer de pulmó en dones, infarts en homes joves i problemes respiratoris greus en nens. Així mateix, les partícules de pols que cauen sobre les plantes provoquen una petita pel·lícula que redueix la capacitat de fotosíntesi. Les mateixes instal·lacions de Lafarge a països desenvolupats apliquen filtres i mesures necessàries per complir la normativa vigent, però deixen de banda països del tercer món com Índia, Equador i diversos indrets d’Espanya. 

A més, cal tenir present que per moltes mesures correctores que s’adoptin es produeixen condicions variables de l’activitat (increments de l’acció del vent, canvis de velocitat dels vehicles...), que fan que la contaminació sigui molt més elevada i es produeixin episodis freqüents de pics de contaminació. Segons la líder veïnal, l’impacte de les pedreres és major entre les set i les deu del matí: la pols que emeten durant tot el dia es queda impregnada a les parets de les instal·lacions. El problema és que quan engeguen la fàbrica al matí, les vibracions provoquen que la pols s’elevi i es formi una espècie de núvol que acaba arribant fins al poble.

Des de fa unes setmanes els veïns han tingut accés a una aplicació en xarxa d’un grup d’universitats alemanyes (luftdaten.info), des d’on es poden realitzar controls de la qualitat de l’aire cada hora. Ja s’han anotat valors pròxims als 800 µg/m3 en diverses ocasions, molt per sobre del límit de 50 µg/m3 que marca la llei estatal 34/2007. Malgrat això, Pilar Martínez reconeix que les xerrades amb Generalitat, Ajuntament i empreses estan arribant a bon port. Però, per altra banda, també admet que en cas que no compleixin amb els plans de millora que s’han promès, l’Associació de Veïns plantejarà portar les reivindicacions a instàncies judicials superiors i iniciar les mobilitzacions veïnals pertinents.  
 
Recull de dades dels sensors. La línia vermella marca el límit de PM 10 estipulat per la UE.

Greuge sanitari a la metròpoli

Segons un estudi del CREAL, si l’àrea metropolitana de Barcelona amb una mitjana anual de PM 10 de 50 µg/m3 reduís la contaminació a 40 µg/m3, l’estàndard de la UE, es podrien rebaixar 1.200 morts a l’any i es podria augmentar l’esperança de vida en 5 mesos. Si la contaminació anual es rebaixés a l’estàndard proposat per l’OMS de 20 µg/m3 els beneficis es triplicarien. També es reduiria el nombre de casos d’asma, al·lèrgies, bronquitis, càncer de pulmó, infarts de miocardi, etc.

També us pot interessar

Marc Soler, amb el darrer mallot groc de la París-Niça 2018 | @ParisNice
01/01/1970
El ciclista vilanoví es fa amb el primer lloc després d'una darrera etapa èpica | Soler ha atacat a 50 quilòmetres de meta i ha desbancat Yates del liderat
Imatge d'arxiu d'un control d'alcoholèmia | ACN
01/01/1970
Els fets es van produir al voltant de les vuit del vespre de diumenge passat | L'home va ferir les ocupants del vehicle, que van ser traslladades a l'hospital
Seu de Neàpolis
01/01/1970
La ponència anirà a càrrec de Julio Manau, titulat amb un màster en Desenvolupament Directiu, Intel·ligència Emocional i Coaching per la EAE Business School | Es tractaran conceptes com assertivitat, habilitats inter o intrapersonals i què vol dir gestionar les emocions

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Balena trobada a la platja de Montgat, dilluns pel matí | Twitter
01/01/1970
La contaminació sonora del fons marí posa en perill la vida dels cetacis | Edmaktub diu que el rorqual de Montgat era “en bones condicions físiques”
Cronòmetre a zero a una de les sales de Scaparium | Scaparium
01/01/1970
L'empresa Scaparium, amb seu a Vilanova, està obrint sales de 'Room Scape' per tot l'Estat | Una hora per resoldre els enigmes i obrir el pany que et retorni a la llibertat. Estaràs llest per viure l'acció?
L’artista Antonio Carmona serà un dels convidats en el concert solidari
01/01/1970
La recaptació es destinarà a la campanya ‘A l’estiu cap nen sense dinar’ | Hi participaran artistes de la talla d’Antonio Carmona i Efecto Mariposa, entre altres