PROJECTES SOLIDARIS

Solidaritat en forma d'hort

A l’hort de l’Economat es treballen valors com la responsabilitat i l’esforç

Al terreny hi ha lloc per a 21 parcel·les i un espai comunitari

, Vilanova i la Geltrú | 12/11/2017 a les 18:00h
Arxivat a: Societat, Valors, Projecte solidari, Aliment, Voluntaris, Hort economat
Els usuaris conreen els seus productes i també realitzen treballs comunitaris. | Sidru C.
A l’hort de l’Economat de Vilanova no només es cultiven enciams, bledes, patates, carxofes o calçots. També es cultiva solidaritat, esperança, valors, amistats i, sobretot, molt d’esforç. Aquest projecte, gestionat per Càritas, va començar quan la Casa d’Empara va cedir el terreny, ubicat al marge est del torrent de la Pastera, entre el raval de la Pastera i el carrer de la Masia d’en Frederic, a l’Economat. Els inicis van ser molt durs, ja que el terreny no s’assemblava ni per casualitat a un hort. Les herbes eren més altes que el tractor, recorda Quim Fort, responsable de l’hort. Tot i això, vam pensar que a causa de les necessitats de Vilanova, aquest era un espai que es podia aprofitar gràcies a la bona terra i  a l’aigua, explica Antoni Marrugat, responsable de l’Economat.

Tothom sap, o es pot imaginar, com es conreen els enciams, les bledes, les patates, les carxofes i els calçots, però, com es cultiva la solidaritat, l’esperança, els valors, i l’amistat en un hort? És gràcies a les persones. En aquest espai n’hi treballen diverses, amb diferents responsabilitats i funcions cada una d’elles. Fort s’encarrega de la part tècnica i productiva gràcies als seus coneixements en el món agrari. Pere Todó, educador social, és l’encarregat de la part social d’aquest projecte. La meva feina és fer un seguiment de les famílies que participen en el projecte, treballar hàbits com l’assistència, la puntualitat i sobretot motivar-los per fer un canvi en la seva vida i que formin part de l’evolució d’aquest hort, explica. Per tant, la diferència d’aquest hort no és només la funció productiva, sinó també la funció social, completa Marrugat.

Una de les parts més importants d’aquest hort són els voluntaris i els usuaris. Actualment hi ha 5 voluntaris i 18 famílies usuàries. Els voluntaris són aquells que ajuden les persones a saber quins productes de temporada han de plantar, com fer-ho, i faciliten consells perquè la producció sigui la més positiva possible. Per ser voluntari, l’únic requisit que hi ha és fer un curs que imparteix Càritas. Un dels nostres objectius també és aconseguir més voluntaris per poder treure més rendiment, afirma Marrugat. Per altra banda, els usuaris són aquells que s’abasteixen del que es conrea a l’hort per al seu propi autoconsum.

L’espai té un total de 5.000 metres quadrats, la meitat dels quals estan dedicats a l’espai comunitari. La producció que s’aconsegueix es dona a l’Economat. Aquests treballs comunitaris poden consistir a fer compostatge, fer anar el motocultor, entre altres funcions, explica Marrugat. L’altra meitat es divideix en parcel·les de 60 metres quadrats –hi ha un total de 21 parcel·les, però actualment n’hi a 15 d’ocupades. Tot el que es cultiva a les parcel·les és proporcionat per Càritas, explica Marrugat.

Per conrear una parcel·la és necessari fer una entrevista amb el treballador social per veure quines són les necessitats de la família i, a partir d’aquí, valorar. Un cop feta l’entrevista, i si s’accepta la sol·licitud per adquirir la parcel·la, la persona o persones que la rebin tindran una sèrie de compromisos que hauran de complir. Hi ha gent que té clar que ha de treballar en la seva parcel·la i també en la part comunitària, però també hem estat amb persones a qui no els ha estat tan fàcil i és llavors quan entra en joc l’educador social per treballar els diferents hàbits, afirma Marrugat.


L’economat: aliments al servei de les persones
L’Economat de Vilanova és un servei social de distribució gratuïta d’aliments, gestionat sota la modalitat d’un supermercat, on les persones i famílies beneficiàries poden anar a comprar amb un sistema de punts una quantitat d’aliments. Es tracta d’un nou servei de distribució d’aliments que substitueix els actuals bancs de queviures, que fins ara han estat realitzant les seus de Càritas i Creu Roja.


Un reeixit any 2016
L’any 2016 l’Economat va comptar amb 140 persones voluntàries. Es van distribuir a 980 famílies (1.631 adults i 1.198 menors) 33,7 tones d’aliments i productes de primera necessitat. El 71% dels productes va arribar gràcies a donacions de la Fundació Banc d’Aliments, recaptes sobrants de supermercats i, des del maig, el peix sobrant de la Confraria de Pescadors. El 29% restant va ser comprat per l’Economat amb l’objectiu de cobrir totes les necessitats requerides.

També us pot interessar

La dona va quedar inconscient al terra
01/01/1970
Els fets es van produir durant el migdia de divendres passat | La dona encara està ingressada a l'hospital Sant Camil amb ferides greus
El president del Gremi d'Hostlaeria de Vilanova, Jaume Mart | S.C.
01/01/1970
El president del Gremi d’Hostaleria i Restauració de Vilanova i la Geltrú, que deixa el càrrec abans de l’estiu, presenta els actes del 40è aniversari de l’entitat
01/01/1970
L'animal es va albirar a 12 milles del municipi del Garraf i a uns 600 metres de profunditat | Es tracta d'un albirament poc habitual

COMENTARIS

solidaritat...
Anònim, 14/11/2017 a les 17:05
+0
-1
...o economia sumergida...que pasa amb els que paguem impostos???? encara hem d'apludir????? qyuines collonades!!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manuel Rodríguez, diputat sitgetà de Ciutadans | S.C.
01/01/1970
“Cal que hi hagi Govern com més aviat millor, que es rebaixi la tensió” | “Puc avançar que al Garraf ja tenim estructura a tots els municipis”
L’objectiu és crear un observatori de la biodiversitat a l’Amazones accessible per a tothom. | Amanda Lelis
01/01/1970
El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), amb el qual s'ha dut a terme el projecte, està situat a Vilanova | Combatre l’extinció d’espècies a la selva tropical, un dels objectius
Unes noves passeres de fusta permeten l’accés a la platja. | Sidru C.
01/01/1970
Falta encara per instal·lar l’enllumenat i els serveis a les platges | S’hi han plantat espècies de plantes d’ecosistema dunar