Vilanova i la Geltrú

El Consell de Direcció de la UPC visita per primer cop el campus universitari de Vilanova

Francesc Torres, nou rector de la UPC, destaca el potencial de l’EPSEVG

Torres aposta per consolidar la funció social de la universitat

| 26/01/2018 a les 10:13h
Arxivat a: Societat, Universitat Politècnica de Catalunya, EPSEVG, Francesc Torres, Consell de Direcció, UPC
Foto de família del Consell de Direcció després de visitar el Laboratori d’Investigacions Bioacústiques. | H.F.V
Si volem pensar en com crear riquesa i llocs de treball en un  futur, apostar per la recerca aplicada a les necessitats locals és el que ens farà més competitius de cara a l’estranger. Així es va expressar Francesc Torres, nou rector de la UPC, durant la visita institucional que va protagonitzar el Consell de Direcció d’aquesta universitat a Vilanova i la Geltrú. 

El consell, que just va prendre possessió ara fa una mica més d’un mes, va venir a veure dilluns passat el campus de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), des dels laboratoris de les diferents enginyeries fins als grups de recerca que hi estan integrats. És un centre històric que està molt vinculat al territori. Es troba en un moment de forma molt bo, destaca el rector Torres. Aquesta és la primera ocasió que els directius de la UPC visitaven en bloc les instal·lacions ubicades a Vilanova i la Geltrú.

Torres creu que si la UPC segueix apostant per aquesta ciutat, deu ser perquè hi ha grups de recerca molt potents. Posa com a exemple d’aquesta tendència el fet que l’EPSEVG acollirà el quart any del grau de nova creació en Ciències i Tecnologies del Mar. És una titulació que entronca molt amb l’esperit de la ciutat i l’Escola, puntualitza el rector. 

El nou càrrec superior de la UPC també posa en relleu la política federal que s’està incentivant en els últims anys. Aquesta iniciativa es tradueix a donar més capacitat a centres com el de Vilanova perquè puguin emprendre projectes i involucrar-se amb l’entorn de la manera que creguin més convenient, apunta Torres. 

Tot això, per complir un dels objectius bàsics de qualsevol centre universitari: posar l’estudiant al centre de totes les actuacions. Torres recorda que sense alumnes no hi ha universitat i explica que són els estudiants els que trien els centres en un entorn competitiu. Hem de garantir una bona oferta, que els alumnes se sentin ben tractats i que en un futur, quan mirin enrere, diguin: vaig fer una bona aposta en triar la UPC, declara el rector. 

Per altra banda, Torres suggereix que un altre dels eixos distintius del seu mandat es basarà en la recerca i la transferència de tecnologia com una de les necessitats per a les quals cada vegada hem d’estar més preparats. Finalment, el director de la UPC recorda que la universitat pública ha de complir una funció social, amb compromís cap a la sostenibilitat, la redistribució de la riquesa i com a ascensor social. L’estudiant ha de poder accedir al sistema universitari per talent, no per riquesa, conclou Torres.


La  recerca  a  catalunya
Actualment, la UPC compta amb diverses titulacions que estan valorades entre les 50 i les 100 millors del món. Els graus més ben posicionats serien enginyeria civil, telecomunicacions i electrònica. Aquests indicadors acaben sent dels més valorats per empreses i laboratoris internacionals. 

A més, la Politècnica és líder en ocupabilitat, amb una taxa que ronda el 100% durant el primer any després d’acabar la carrera. Francesc Torres explica que, malgrat la crisi financera i la falta de finançament, la recerca a Catalunya ha mantingut un nivell molt bo. Ara del que es tracta és de mantenir-ho. 


“Cal equiparar les taxes”

El debat sobre les taxes universitàries segueix sent una de les ferides obertes en la relació entre Catalunya i Espanya. El rector de la UPC aposta per encetar polítiques que procurin una equiparació  real entre els preus universitaris que es paguen a tot l’Estat. Avui dia, un jove que es matriculi en una universitat andalusa o gallega paga un terç del que pagaria el mateix estudiant a Catalunya. 

“Una de les primeres funcions de la universitat és que, a més de crear benestar i felicitat, és una entitat redistribuïdora de riquesa. És positiu que els que poden paguin més, però no pot ser que qui no té no pugui estudiar. Equilibrar les taxes perquè siguin equitatives i una política de beques potent són els principals reptes de la universitat pública catalana”, diu el rector.
 
 
 

També us pot interessar

Presentació de la campanya de suport, la tardor passada
01/01/1970
Tres dels acusats han estat absolts i tres més condemnats a sis mesos de presó | El jove vilanoví ha estat privat de participar en actes polítics mentre ha durat la instrucció del cas
Comencen els treballs a la xemeneia de l’antiga central Tèrmica del Foix.
01/01/1970
Els primers treballs a la xemeneia de la Tèrmica afecten l’interior | Per arribar al capdamunt de l’estructura, a 170 metres d’alçada, es farà servir un helicòpter
Des del Consorci celebren que la xifra se situa per sota de la mitjana catalana.
01/01/1970
Les intervencions de pròtesi total de maluc passen de gairebé un any d'espera a 79 dies | Des del CSG s'assenyala l'increment del 6,5% en l'activitat quirúrgica com a explicació d'aquests resultats, i ressalten que ha estat possible gràcies al pla de xoc impulsat pel Departament de Salut

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Vista virtual general del nou parc comercial de Masia d'en Barreres
01/01/1970
La majoria d'entitats s'hi mostren a favor en la presentació del projecte | Continuaran les reunions amb Viu Comerç, que és qui mostra més reticències | Es fan públiques les primeres imatges virtuals del que pot ser el nou parc
Mapa dels productes genuïns de les comarques de Barcelona. | XPT
01/01/1970
Ha estat possible gràcies a la tasca de la Xarxa de Productes de la Terra | La malvasia de Sitges o les gambes de VNG, entre els productes escollits
Treballs de renaturalització de la platja del Far, aquesta setmana | G.M.
Guillem Mercader | 1 comentari
01/01/1970
L’AV convoca els veïns per parlar de sorolls, aparcament i Dradisa | L’Associació de Veïns de Mar, per tal de debatre diverses qüestions d’interès per als veïns del barri, ha convocat una assemblea oberta a tothom aquest dissabte, 17 de febrer, a les sis de la tarda, al centre cívic de Baix a Mar