ENTREVISTA

Lloveras: “L’únic que he fet és opinar i presidir una entitat legalment constituïda”

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú té clar que no ha fet res d’il·legal, però diu que “no soc una persona sense sentiments, evidentment estic preocupada”

“En aquests últims anys hem fet el que tocava. Governar no és només inaugurar”, assegura

L'anunci de Lloveras obre el procés per escollir el seu substitut al front del PDeCAT

| 28/01/2018 a les 19:52h
Arxivat a: Política, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras
L'alcaldessa vilanovina, en una imatge de fa uns dies al seu despatx municipal | SIDRU C.
L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va anunciar fa dues setmanes que no es tornaria a presentar a les eleccions municipals. Ara, amb més tranquil·litat, una Neus Lloveras més distesa comenta aquesta decisió amb el DV i parla de la seva successió i també de la seva situació judicial.

–Quines sensacions té, ara que han passat uns dies des de l’anunci?
La sensació és molt positiva, molta gent m’ha felicitat per mantenir la meva coherència després de sis anys i mig en política. També altra gent m’ha dit que és una llàstima, però jo sempre he mantingut que la política havia de ser un període determinat de la meva vida, que no és bo dependre de la política per viure. Però reconec que és complicat marxar, perquè enganxa, és molt gratificant. Al Parlament, quan vaig buidar el despatx, em va saber greu. Però no vull oblidar-me dels meus principis. Continuo pensant i gual que fa sis anys i mig. Sempre he volgut tenir un pla de sortida de la política. I estic a la recta final i vull aprofitar molt aquest any i mig, perquè en el fons em fa pena deixar-ho. Ara ens hi dedicarem al 300%. Els meus col·laboradors diuen que ja tremolen (riuen). Ara estem en fase d’execució de projectes, el que toca és acabar de materialitzar tot el pla d’actuació, que està molt avançat, fer-ne un seguiment, ara difícilment es posen sobre la taula nous projectes. És època de consolidació i hem d’apretar fort

–A vostè li han tocat uns anys difícils, des del punt de vista financer.
–En aquests últims anys hem fet el que tocava. Governar no vol dir només inaugurar, fer el que toca en cada moment. Hem vist que es construïen equipaments que després no es podien mantenir,  això ha passat en moltes poblacions, que van haver de tancar. Vam arribar al govern de l’Ajuntament el 2011, en pena crisi, i fer front a una situació producte d’un govern que no va saber analitzar el moment. La prioritat era no posar en risc els serveis i estar al costat de la gent que ho necessitava. I tots els serveis s’han pogut mantenir. A molts llocs s’han vist obligats a tancar serveis, i aquí no ha passat. Altres aspectes, que potser no es perceben, són que la ciutat s’ha ressituat i s’ha reconduït la seva posició. El 2011 érem una ciutat industrial sense indústria, on la construcció havia fet fallida. Ara la ciutat s’ha recuperat industrialment i, tot i que quan parlava de turisme el 2011 em deien que estava boja, la ciutat s’ha consolidat com a destinació de turisme familiar, el port també s’ha  revifat i integrat a la ciutat. No són grans inauguracions, però són coses importantíssimes. Nosaltres hem estat al costat de la ciutat per anar dibuixant la Vilanova del futur. Per tant, estic molt contenta. Però queda feina per fer. Ara que hem aconseguit alguns diners, hem de fer una tasca intensiva de manteniment de ciutat, que també arribarà als barris, com ara el de Mar.

–Però el pressupost municipal d’enguany no serà expansiu, sembla.
–Aquest any no pot ser expansiu perquè no hem tocat impostos, però l’any passat l’increment va ser de dos milions. Hem presentat una primera proposta de pressupost molt continuista, amb alguns moviments entre regidories.

–Vostè va dir que el fet que el Tribunal Suprem l’estigui investigant no ha pesat en la seva decisió de no tornar-se a presentar. Però quin és el seu estat d’ànim en aquests moments?
–No soc una persona sense sentiments, evidentment estic preocupada, no pel que he fet sinó pel que es pot derivar. Encara no he rebut cap citació. És preocupant perquè arriba un moment que comences tenir cura del que dius perquè no sigui mal interpretat. I això és molt greu, perquè vol dir que vivim un estat on les persones estan coaccionades. Això és irracional des del punt de vista democràtic. Jo l’únic que he fet és opinar i presidir una entitat legalment constituïda, en cap moment he tingut cap responsabilitat executiva. Contestaré totes les preguntes que em facin i espero que passi el que hauria de ser raonable, que es quedi en no res. Però els dos Jordis tampoc han fet res, simplement han organitzat manifestacions reivindicatives. I són a la presó.

–Què li ha dit la gent en saber-se la seva imputació?
–Molta gent t’expressa el seu suport. Gent que no conec m’aturen pel carrer, ens donen ànims. Això et compensa moltíssim. I no només independentistes, sinó gent que creu en la democràcia. Com s’ha dit, això ja no va d’independència, sinó de democràcia.

–Però no creu que alguns han estat molt tebis en el seu rebuig a aquesta situació?
 –Alguns partits ens han decebut perquè estan essent molt poc contundents davant d’aquests atacs contra la normalitat i la democràcia. Però s’ha de separar la qüestió nacional de la local. No hi ha hagut cap proposta real de govern alternatiu a l’actual. Si trenquéssim el govern, el PSC i el PSOE farien la mateixa política a escala espanyola i catalana, i perjudicaríem la ciutat. Potser em quedaria més tranquil·la, però a Vilanova no li aportaria res, no es podria aplicar el Pla de Mandat. Intento ser racional, i buscar el menys dolent, que és acabar el Pla de Mandat.

–Com valora el paper de l’oposició municipal?
– L’oposició ha de fer el seu paper de crítica al govern, és bo que sigui així perquè obre el debat a escala municipal i perquè empeny i espavila el govern municipal. En tots els anys que porto al capdavant de l’Ajuntament en minoria, tots els projectes s’han pogut tirar endavant, sempre hem mantingut un clima de molt de diàleg. Hem pogut tirar endavant tot el Pla ‘Actuació, l’anterior legislatura i l’actual. Amb la majoria de grups treballem molt bé, només ens sorprenen les afirmacions d’un parell de regidors no adscrits, que fan una mica de riure. A la senyora Llorens se li veu el plumero. Porta amb nosaltres des del 2003 i ara critica sistemàticament tot el que fem.

–Pensa deixar també la presidència de l’AMI en l’assemblea del pròxim mes de març?
–Encara no hi ha res decidit. A l’AMI he iniciat un període de debat, hi havia uns objectius i ara és el moment de fer un nou pla d’acció, que es presentarà a la pròxima assemblea. El que hem de debatre és si serà millor fer el relleu a l’assemblea del març o esperar al 2019. Continuarem treballant i decidirem el que més convingui.

–Com veu la seva substitució? Serà complicat trobar algú per rellevar-la?
–Podria dir allò tan fàcil que no hi ha ningú insubstituïble. Què faré? Aprofitar el meu coneixement per fer un bon relleu. El PDeCAT està analitzant en un procés de bat intern com fer el relleu al capdavant de la ciutat. No veure qui ha fet més mèrits, sinó analitzar quina és la situació a Vilanova i quin és el perfil més adequat. Aquest dissabte fem una jornada de debat intern. No volem estar condicionats per les persones, sinó pel perfil. Després, buscarem la persona.

–La Glòria Garcia seria una bona candidata?
–Podria ser, però repeteixo,  encara no tenim el perfil definit. Volem fer les coses diferents, no triar d’acord amb les persones que hi hagi, sinó atenent a qui s’adequa a les necessitats. Les persones amb més experiència l’aportarem per prendre la millor decisió. Ja ho vaig dir: qui resulti escollit o escollida tindrà tot el meu suport d’aquí a les eleccions, sigui o no la persona que més m’agradi. Tindrem un any i mig per donar-la a conèixer.

–En aquesta decisió sobre el perfil, què és més important: trobar algú amb una gran personalitat que pugui guanyar, o algú que pugui treballar amb les altres forces?
–És molt encertada la pregunta. Definir tot això abans de decidir la persona. Personalment, crec que seria positiu que el PDeCAT pugui continuar al capdavant de l’Ajuntament. El 2011 el perfil era el meu i era encertat, perquè vaig guanyar les eleccions dues vegades. Cal buscar algú que sigui capaç de guanyar i de gestionar el panorama del ple, que continuarà essent molt similar, amb necessitat de negociar per poder governar. Ha passat el temps de les majories absolutes.

–La fórmula Junts per Catalunya s’hauria d’utilitzar també a escala local?
–La meva opinió personal  és que Junts per Catalunya és una bona opció per trencar les fronteres dels partits. Hem d’estar oberts i no quedar-nos tan tancats en els sectarismes dels partits, això és enriquidor. Crec, però, que a Vilanova sempre hem tingut aquest tarannà.
 

També us pot interessar

Banderers al balcó de l’Ajuntament, ara fa un any | Sidru C.
Marc Ortiz | 2 comentaris
01/01/1970
El CDR de Vilanova ha aplaudit la iniciativa i ha animat la resta d’entitats a sumar-hi | Quinze entitats ja han dit a la FAC que no pujaran al balcó per la Comparsa
Presentació de la campanya de suport, la tardor passada
01/01/1970
Tres dels acusats han estat absolts i tres més condemnats a sis mesos de presó | El jove vilanoví ha estat privat de participar en actes polítics mentre ha durat la instrucció del cas
Des del Consorci celebren que la xifra se situa per sota de la mitjana catalana.
01/01/1970
Les intervencions de pròtesi total de maluc passen de gairebé un any d'espera a 79 dies | Des del CSG s'assenyala l'increment del 6,5% en l'activitat quirúrgica com a explicació d'aquests resultats, i ressalten que ha estat possible gràcies al pla de xoc impulsat pel Departament de Salut

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Vista virtual general del nou parc comercial de Masia d'en Barreres
01/01/1970
La majoria d'entitats s'hi mostren a favor en la presentació del projecte | Continuaran les reunions amb Viu Comerç, que és qui mostra més reticències | Es fan públiques les primeres imatges virtuals del que pot ser el nou parc
Mapa dels productes genuïns de les comarques de Barcelona. | XPT
01/01/1970
Ha estat possible gràcies a la tasca de la Xarxa de Productes de la Terra | La malvasia de Sitges o les gambes de VNG, entre els productes escollits
Treballs de renaturalització de la platja del Far, aquesta setmana | G.M.
Guillem Mercader | 1 comentari
01/01/1970
L’AV convoca els veïns per parlar de sorolls, aparcament i Dradisa | L’Associació de Veïns de Mar, per tal de debatre diverses qüestions d’interès per als veïns del barri, ha convocat una assemblea oberta a tothom aquest dissabte, 17 de febrer, a les sis de la tarda, al centre cívic de Baix a Mar