GARRAF

El creixement de l'ocupació s'estanca al Garraf

La FEGP i la consultoria Actíva Prospect presenten l’últim Informe de Conjuntura Econòmica de 2017

L'ocupació creix un 1,8% al quart trimestre, lluny del ritme superior al 5% que es registrava al 2016

, Vilanova i la Geltrú | 10/03/2018 a les 11:00h
Arxivat a: Economia, Ocupació, Construcció, Serveis, Informe de conjuntura, FEGP, Atur
El sector industrial és el que pateix un major retrocés al Garraf, amb una davallada del 5,2%.
El creixement a les tres comarques del Gran Penedès ha entrat en una etapa d’estancament després d’un llarg període de creixement continu per sobre de la mitjana catalana. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprèn de l’Informe de Conjuntura Econòmica publicat per la Federació Empresarial del Gran Penedès en referència al segon semestre de 2017. Node Garraf va acollir la presentació del document dimecres passat, amb el director de l’informe, David Moreno, com a ponent principal. 

Moreno va destacar en primer lloc que la creació d’ocupació al Garraf és la més baixa entre les tres comarques penedesenques, del 2,5 interanual durant el tercer trimestre, i amb una reducció de fins a l’1,8% en tancar l’any. Aquest increment queda lluny del ritme superior al 5% que es va registrar l’any 2016, i porta el Garraf fins a la 34a posició del rànquing comarcal pel que fa a dinamisme de l’ocupació. Tot i això, Moreno recordava que avui cap de les tres comarques penedesenques apareix entre les que impulsen l’ocupació a escala catalana.

El nombre de centres de cotització al Garraf segueix la línia catalana de creixement modest, del 0,8% en el conjunt del semestre. Per altra banda, la modalitat de treball assalariat, el principal motor d’ocupació a Catalunya –amb un increment de fins al 6,2% durant el tercer trimestre–, no reflecteix un avanç tan significatiu en el cas del Garraf. A més, s’ha d’afegir que continua presentant una notable estacionalitat, explicava Moreno. El Garraf registra un creixement del 2,4% del treball assalariat i del 0,4% en el cas del treball autònom. 

El sector dels serveis creix al Garraf en un 2,2%, encara lluny dels màxims d’ocupació del 5,5% interanual que Catalunya registrava durant el tercer trimestre de 2017. Aquest creixement rep l’empenta del consum de les empreses, una tendència que ha compensat l’alentiment de sectors com l’hostaleria o el comerç.

La construcció esdevé el sector més dinàmic a Catalunya i el Garraf, ja que és el sector amb un creixement més intens. Al Garraf, la taxa de creixement en aquest àmbit se situa al 7,9%, un punt per sobre de la mitja del territori català i la 6a comarca amb un creixement més intens.

L’àmbit industrial, per contra, és el que pateix un major retrocés al Garraf, amb una davallada del 5,2% interanual.  Aquest fet es deu principalment a la dependència de la indústria catalana en la metal·lúrgia, un conjunt d’empreses amb molt poca implantació a la comarca del Garraf. Altres sectors industrials com alimentació i begudes o el paper han tingut un pes molt més petit respecte a les indústries centrades en el metall, destacava Moreno.  

L’atur consolida el descens a un ritme significativament elevat, tot i que lleugerament inferior a l’any anterior, i ja són quatre anys i mig de descens continuat (vegeu pàgina 17). El Garraf ocupa una posició intermèdia al rànquing comarcal (23a), amb una caiguda de l’atur del 8,6%.

Finalment, la sinistralitat al Garraf presenta una evolució negativa en relació a la recuperació de l’activitat econòmica. El darrer semestre de 2017 s’han produït 599 accidents laborals, un 10,2% més que l’any anterior. A més, l’increment de l’ocupació no aconsegueix contrarestar l’augment d’accidents i, conseqüentment, augmenta la incidència de la sinistralitat laboral. 

El Garraf, punter en nombre de contractacions

La contractació presenta una evolució positiva a Catalunya, però suavitza el ritme de creixement. En el segon semestre de l’any s’ha donat un increment en el nombre de contractes signats del 4,1%. Al Gran Penedès l’evolució resulta una mica més moderada, amb un increment del 3,6% interanual. 

De les tres comarques, només el Garraf presenta una evolució per sobre del conjunt català, ja que es produeix un augment del 8,1%. S’han formalitzat un total de 23.302 contractes a la comarca. El creixement del quart trimestre s’ha elevat fins al 8,6%, amb un creixement de la contractació temporal del 9,1%. La contractació indefinida ha patit un increment més moderat, del 4,6%, fet que deixa la taxa de temporalitat en el 89,4%, 4 dècimes superior a la d’un any abans. Aquestes dades contrasten amb els índexs de contractació a Baix i Alt Penedès, amb un creixement de l’1,3 i del 0,7% respectivament.

També us pot interessar

Imatge parcial del nou espai de la concessió
01/01/1970
Es tracta d’una zona de restauració, terrassa i piscina amb vistes al mar | L'establiment reobrirà el restaurant el pròxim divendres 16 de març
Marc Soler, amb el darrer mallot groc de la París-Niça 2018 | @ParisNice
01/01/1970
El ciclista vilanoví es fa amb el primer lloc després d'una darrera etapa èpica | Soler ha atacat a 50 quilòmetres de meta i ha desbancat Yates del liderat
Cues per votar, davant l'Escola de Música | M.O.
01/01/1970
Es podrá veure divendres 16 de març al Teatre Principal amb taquilla inversa | En acabar se celebrarà una taula rodona

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Al Casal de Gent Gran s’han enganxat uns adhesius per recordar el tancament dels llums i aixetes | A.S
01/01/1970
Els diners recaptats es destinaran a combatre la pobresa energètica | Al Casal de Gent Gran, algunes de les accions que s'han realitzat han estat tancar correctament les portes per evitar les pèrdues de calor; l’ús de la il·luminació necessària per desenvolupar les activitats, i el manteniment del termòstat a una temperatura entre 21 i 23 graus, entre altres
Abigail Garrido, al seu flamant nou despatx de la Casa de la Vila de Ribes | Sidru C
01/01/1970
L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes confirma que està disposada a tornar a presentar-se a les eleccions municipals, el 2019
Recuperació de joies per part dels Mossos, en una altra operació | CME
01/01/1970
Havia venut joies en establiments de compravenda d’or per valor d’uns 12.000 euros | Ha quedat en llibertat, a l'espera de ser citada pel jutjat